top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıotorite sigorta

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?


Bireysel emeklilik sistemi, mevcut olan kamu sosyal güvenlik sistemine ek olarak bireylere emeklilik döneminde gelir sağlamayı amaçlayan özel bir tasarruf sistemidir. Tamamen gönüllü katılım esasına dayalı bu sistem devlet tarafından devlet katkısı ile de desteklenmektedir.


NEDEN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ?

Kişilerin emeklilik dönemlerinde de hayat standartlarının daha yüksek olmasını sağlamak için düzenli bir birikim yapmasını sağlamaktır.

18 yaşını tamamlamış her birey, dâhil olabileceği bu sistemde en az on yıl bulunmak koşuluyla, 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır. Bireysel emeklilik sistemine herhangi bir sosyal güvenlik sistemine dâhil olmayanlar da katılabilir.


BES DEVLET KATKISI NEDİR?


Katılımcı adına ödenen katkı payının ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının toplamı ile sınırlı olmak kaydıyla, %25’i devlet katkısı olarak hesaplanır.


NASIL EMEKLİ OLURUM?


Emekliliğe hak kazandığınızda birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır. Emeklilik döneminizi erteleyebilir, birikiminizi belirli periyotlarda maaş olarak almayı tercih edebilir ya da toplu para olarak almayı seçebilirsiniz.





ÖDEMEYE ARA VEREBİLİR MİYİM?


Vadesinde ödemediğiniz katkı payının ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapmamanız durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir


BİREYSEL EMEKLİLİK ÖDEMESİNE NE ZAMAN HAK KAZANABİLİRİM?


18 yaşını tamamlamış her birey, dâhil olabileceği bu sistemde en az on yıl bulunmak koşuluyla, 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır.

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page